Vinalia – Conacul din Ceptura, un colț de rai descoperit de curând
„[I]t is the wine that leads me on, the wild wine that sets the wisest man to sing at the top of his lungs, laugh like a fool – it drives the man to dancing… it even tempts him to blurt out stories better never told.” ― Homer, The Odyssey
Cum să trăiești la superlativ într-un colț de rai descoperit de curând
Dacă ar fi să aleg între orice băutură (includ aici și apa) și un pahar de vin bun aș alege categoric vinul. Licoarea magică care îți desfată papilele gustative este menită să ne ofere o incursiune în minunata lume a strugurilor, să-i aflăm secretele de la bob până la produsul finit.
Când am pornit în incursiunea noastră spre descoperirea unor locuri noi, nu am crezut niciodată că voi ajunge aici, în acest loc minunat unde pentru două zile timpul a stat în loc. În momentul în care am intrat pe drumul către dealurile din Ceptura am rămas surprinsă de frumusețea locului și mi-am spus în gând…aș vrea să stăm mai multe zile aici.
Vinalia – Conacul din Ceptura, minunatul loc unde am avut ocazia să înnoptăm este mai mult decât îți poți imagina, iar în spatele a ceea ce se vede aici se ascunde nu doar o istorie ci și o poveste care are la bază pasiunea pentru vin, aici se ascunde un loc demn de explorat.
Pasiunea pentru vin este desigur cea care l-a adus pe domnul Tiberiu Bardan, tocmai aici pe drumul vinului în Ceptura de Jos. Domnul Tiberiu Bardan a ales să achiziționeze acest loc minunat, i-a redat viață, l-a renovat, a replantat via, astfel că azi, conacul se află între cele 10h de vie și are un nume cel puțin sonor, Vinalia, dedicat sărbătorii romane care cinstea vinul și deopotrivă vița de vie. Cele 10 hectare de vie sunt casa mai multor soiuri de struguri: struguri albi – Sauvignon și Tămâioasă, și patru soiuri de struguri roșii – Merlot, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon și Shiraz.
Astfel a început aici la conac o poveste frumoasă, pe care noi, am avut ocazia să o trăim și să simțim pulsul muncii depuse în fiecare centimetru. Conacul păstrează o arhitectură neo-românească dar cu interioare minimaliste. Mă refer aici și la camerele care sunt amenajate cu foarte mult gust, cu o eleganță aparte, dar care îmbină armonios elementele clasice cu cele moderne, în care se observă semnătura clară a unei persoane pasionate de vin. Când am citit pe pagina de internet a conacului descrierea „când rezervați o cameră în conacul nostru, ne place să credem că rezervați o experiență”, ei bine vreau să vă spun că este mult mai mult de atât, pentru că acest loc minunat este însuflețit, este viu, trăiește și te impresionează la fiecare minut, te ademenește precum o oază, te transpune într-o zonă de relaxare și îți încarcă toate bateriile. Mai mult, îți oferă ceea ce mulți dintre noi avem nevoie de foarte multe ori – liniște.
Bucatele alese se servesc alături de un vin bun
Mă gândeam zilele trecute la o supă de roșii și unde aș putea să mănânc una gustoasă, pentru că aici la conac am avut parte de bucate alese pregătite cu mult drag și pricepere de către mâini harnice, mâini care au reușit să ne pună în farfurie preparate delicioase care să ne răzvrătească papilele. Un antreu format din paté de casă servit cu dulceață de ceapă, castravete murat și pâine prăjită, o supă de roșii absolut perfectă din toate punctele de vedere și mămăliga la tigaie cu ciuperci – sunt doar o parte din preparatele pe care le-am gustat și care ne-au impresionat datorită gustului. Pentru cei ce ajung aici și vor să deguste ceva deosebit din meniu, recomand cu încredere chifteluțele la cuptor cu sos de parmezan (nu știu cum au făcut sosul, dar este absolut demențial), dar și piure de cartofi cu trufe – foarte aromat, dar foarte fin.
Restaurantul
Restaurantul
Singura noastră „problemă” a fost micul dejun, extrem de opulent, dar delicios. Eu nu sunt o gurmandă, dar aerul de aici mi-a făcut poftă de mâncare și de vin, evident. Personalul este săritor și profesionist, pregătit să ofere clienților o experiență unică într-un cadru deosebit. Fie că alegi să stai pe terasa restaurantului sau în interior, te vei simți tratat cu respect și vei beneficia de tot ceea ce îți dorești. În ceea ce privește amenajarea restaurantului, trebuie să spun că este una absolut autentică, interesantă, modernă și clasică în același timp, cu multe elemente definitorii care fac acest loc atât de minunat.
Despre vin putem povesti multe. Am avut ocazia să le degustăm pe toate, pentru că trebuie să înțelegeți că acest loc nu este doar un conac, este o cramă care produce vin, un vin foarte bun, pe care vă recomand să îl încercați. De la un Sauvignon Blanc, fin și parfumat, până la un roze proaspăt și fructat (este un cupaj de Merlot și Shiraz), fiecare vin are personalitatea sa și o poveste de spus. Personal mi-a plăcut foarte mult Feteasca Neagră, poate datorită faptului că este un vin fin și aromat, care se potrivește de minune la un platou de brânzeturi, este un vin așezat, care te invită să-i afli secretele.
Conacul din Ceptura – Feteasca Neagra
Serile petrecute pe terasa restaurantului cu o mare de struguri în față te transpun într-o relaxare totală. Poveștile de seară alături de domnul Tiberiu Bardan, care ne-a împărtășit din experiența sa ne vor rămâne în minte și sperăm să ne reîntoarcem curând aici. Am retrăit de atunci și până în prezent fiecare moment petrecut acolo fiecare clipă care îmi va rămâne în minte pentru totdeauna, le-am povestit prietenilor de nenumărate ori povestea de aici. Dânsului îi vom rămâne datori pentru zilele minunate…pentru că toate cuvintele din lume nu pot descrie experiența. Trebuie să veniți până aici să trăiți ceea ce am trăit noi.
Romanian version of the article below
Cum să trăiești la superlativ într-un colț de rai descoperit de curând
Dacă ar fi să aleg între orice băutură (includ aici și apa) și un pahar de vin bun aș alege categoric vinul. Licoarea magică care îți desfată papilele gustative este menită să ne ofere o incursiune în minunata lume a strugurilor, să-i aflăm secretele de la bob până la produsul finit.
Când am pornit în incursiunea noastră spre descoperirea unor locuri noi, nu am crezut niciodată că voi ajunge aici, în acest loc minunat unde pentru două zile timpul a stat în loc. În momentul în care am intrat pe drumul către dealurile din Ceptura am rămas surprinsă de frumusețea locului și mi-am spus în gând…aș vrea să stăm mai multe zile aici.
Vinalia – Conacul din Ceptura, minunatul loc unde am avut ocazia să înnoptăm este mai mult decât îți poți imagina, iar în spatele a ceea ce se vede aici se ascunde nu doar o istorie ci și o poveste care are la bază pasiunea pentru vin, aici se ascunde un loc demn de explorat.
Pasiunea pentru vin este desigur cea care l-a adus pe domnul Tiberiu Bardan, tocmai aici pe drumul vinului în Ceptura de Jos. Domnul Tiberiu Bardan a ales să achiziționeze acest loc minunat, i-a redat viață, l-a renovat, a replantat via, astfel că azi, conacul se află între cele 10h de vie și are un nume cel puțin sonor, Vinalia, dedicat sărbătorii romane care cinstea vinul și deopotrivă vița de vie. Cele 10 hectare de vie sunt casa mai multor soiuri de struguri: struguri albi – Sauvignon și Tămâioasă, și patru soiuri de struguri roșii – Merlot, Fetească Neagră, Cabernet Sauvignon și Shiraz.
Astfel a început aici la conac o poveste frumoasă, pe care noi, am avut ocazia să o trăim și să simțim pulsul muncii depuse în fiecare centimetru. Conacul păstrează o arhitectură neo-românească dar cu interioare minimaliste. Mă refer aici și la camerele care sunt amenajate cu foarte mult gust, cu o eleganță aparte, dar care îmbină armonios elementele clasice cu cele moderne, în care se observă semnătura clară a unei persoane pasionate de vin. Când am citit pe pagina de internet a conacului descrierea „când rezervați o cameră în conacul nostru, ne place să credem că rezervați o experiență”, ei bine vreau să vă spun că este mult mai mult de atât, pentru că acest loc minunat este însuflețit, este viu, trăiește și te impresionează la fiecare minut, te ademenește precum o oază, te transpune într-o zonă de relaxare și îți încarcă toate bateriile. Mai mult, îți oferă ceea ce mulți dintre noi avem nevoie de foarte multe ori – liniște.
Bucatele alese se servesc alături de un vin bun
Mă gândeam zilele trecute la o supă de roșii și unde aș putea să mănânc una gustoasă, pentru că aici la conac am avut parte de bucate alese pregătite cu mult drag și pricepere de către mâini harnice, mâini care au reușit să ne pună în farfurie preparate delicioase care să ne răzvrătească papilele. Un antreu format din paté de casă servit cu dulceață de ceapă, castravete murat și pâine prăjită, o supă de roșii absolut perfectă din toate punctele de vedere și mămăliga la tigaie cu ciuperci – sunt doar o parte din preparatele pe care le-am gustat și care ne-au impresionat datorită gustului. Pentru cei ce ajung aici și vor să deguste ceva deosebit din meniu, recomand cu încredere chifteluțele la cuptor cu sos de parmezan (nu știu cum au făcut sosul, dar este absolut demențial), dar și piure de cartofi cu trufe – foarte aromat, dar foarte fin.
Singura noastră „problemă” a fost micul dejun, extrem de opulent, dar delicios. Eu nu sunt o gurmandă, dar aerul de aici mi-a făcut poftă de mâncare și de vin, evident. Personalul este săritor și profesionist, pregătit să ofere clienților o experiență unică într-un cadru deosebit. Fie că alegi să stai pe terasa restaurantului sau în interior, te vei simți tratat cu respect și vei beneficia de tot ceea ce îți dorești. În ceea ce privește amenajarea restaurantului, trebuie să spun că este una absolut autentică, interesantă, modernă și clasică în același timp, cu multe elemente definitorii care fac acest loc atât de minunat.
Despre vin putem povesti multe. Am avut ocazia să le degustăm pe toate, pentru că trebuie să înțelegeți că acest loc nu este doar un conac, este o cramă care produce vin, un vin foarte bun, pe care vă recomand să îl încercați. De la un Sauvignon Blanc, fin și parfumat, până la un roze proaspăt și fructat (este un cupaj de Merlot și Shiraz), fiecare vin are personalitatea sa și o poveste de spus. Personal mi-a plăcut foarte mult Feteasca Neagră, poate datorită faptului că este un vin fin și aromat, care se potrivește de minune la un platou de brânzeturi, este un vin așezat, care te invită să-i afli secretele.
Serile petrecute pe terasa restaurantului cu o mare de struguri în față te transpun într-o relaxare totală. Poveștile de seară alături de domnul Tiberiu Bardan, care ne-a împărtășit din experiența sa ne vor rămâne în minte și sperăm să ne reîntoarcem curând aici. Am retrăit de atunci și până în prezent fiecare moment petrecut acolo fiecare clipă care îmi va rămâne în minte pentru totdeauna, le-am povestit prietenilor de nenumărate ori povestea de aici. Dânsului îi vom rămâne datori pentru zilele minunate…pentru că toate cuvintele din lume nu pot descrie experiența. Trebuie să veniți până aici să trăiți ceea ce am trăit noi.
Savuram un roze in vie din Pointer (www.tothepointer.com)
Activități și împrejurimi
Plimbări prin vie
Drumeție la Biserica din Deal
Plimbări cu bicicletele care se pot închiria chiar aici la conac
Vizitarea conacului Bellu din localitatea Urlați
Cunoașterea zonei
Text: Ileana Bocu
Special thanks: Ramona Enache pentru cel mai special accesoriu pentru pasionații de vin The Pointer (www.tothepointer.com)