Health

5 seasonal vegetables for a vitamin boost

Although spring continues to be capricious and puts us to the test with temperature changes, we can already enjoy the vegetables specific for the spring season. You can read below which vegetables give us a boost of vitamins and help us maintain our tonus.

Vitamin boost with these veggies

Wild garlic

This green plant has a lot of beneficial properties for the body. It is a perennial plant that usually appears at the end of winter. Among the properties of this miraculous plant is the high amount of Vitamin C. Thus, 100g of the wild garlic contains approximately 45mg of Vitamin C and is also a powerful antioxidant.

Radish

When I was little, I loved bread with butter and radishes, and it remains one of my favorite “snacks” to this day. Radishes have many vitamins and antioxidants. What do we find in this miracle vegetable? Vitamin B2 (riboflavin), vitamin B3 (niacin), vitamin B6 (pyridoxine), vitamin B9 (folic acid), vitamins A, C, E and K, calcium, copper, zinc, magnesium, protein, fiber and carbohydrates.

Green onion

Just like the other two seasonal vegetables above, the green onions is one of the favorite vegetables of this season. Green onions contain numerous vitamins and minerals such as vitamin C, potassium, allicin, calcium, dietary fiber and quercetin (a powerful antioxidant). We find it so easily in the spring at the market that it would be a shame not to take full advantage.

The spinach

We know most of us are used to eating spinach cooked, I agree. But it can also be consumed as such, uncooked, in salads for example. A few leaves of fresh spinach will add flavor to a filling salad, in addition, spinach is a good supplier of vitamins such as A, B2, B6, C, E and K. It is also rich in mineral salts such as calcium, potassium, sodium, zinc and phosphorus , but also in chlorophyll, lutein and beta-carotene. Don’t forget that you can also consume it in smoothies in the morning. A handful of spinach along with a banana and a kiwi will provide an energy boost beneficial to the body.

Lettuce

Perhaps the most common green this season is lettuce, but it is very important and should not be neglected when shopping for vegetables. Lettuce is rich in nutrients such as vitamin A, C, B1, B2, E, K, but also minerals such as phosphorus, copper, potassium and iron. We can confidently consume it as such in salads or in any form that pleases us.

***

Romanian version below

Deși primăvara continuă să fie capricioasă și ne pune la încercare cu schimbările de temperatuă putem să ne bucurăm deja de legumele specifice sezonului de primăvară. Ce legume ne dau un boost de vitamine și ne ajută să ne menținem tonusul puteți citi mai jos.

Leurda

Considerată usturoiul sălbatic, leurda are o mulțime de proprietăți benefice organismului. Este o planta perenă care și face apariția de obicei la sfârșitul iernii. Printre proprietățile acestei plante miraculoase se numără canitatea mare de Vitamina C. Astfel 100g de leurda conțin aproximativ 45mg de Vitamina C și este totodată un puternic antioxidant.

Ridichi

Când eram mica îmi plăcea nespus de mult pâinea cu unt și cu ridichi și a rămas până în ziua de azi unul dintre „snack-urile” preferate. Ridichiile au multe vitamin și antioxidanți. Ce regăsim în această legume minune? Vitamina B2 (riboflavină), vitamina B3 (niacină), vitamina B6 (piridoxină), vitamina B9 (acid folic), vitaminele A, C, E și K, calciu, cupru, zinc, magneziu, proteine, fibre și carbohidrați.

Ceapa verde

La fel ca și celelate două legume de sezon de mai sus și ceapa verde este fără doar și poate una dintre legumele preferate din acest sezon. Ceapa verde conține numeroase vitamine și minerale precum vitamina C, potasiu, alicină, calciu, fibre alimentare și cuercitină (un antioxidant puternic). O găsim atât de ușor primăvara la piață încât este păcat să nu profităm din plin.

Spanacul

Știm că majoritatea dintre noi sunt obișnuiți să consume spanacul gătit, subscriu. Dar el poate fi consumat și ca atare, negătit, în salate de exemplu. Câteva frunze de spanac proaspăt vor da savoare unei salate sațioase, în plus spanacul este un bun furnizor de vitamine precum A, B2, B6, C, E și K. Totodată este bigat în săruri minerale precum calciul, potasiul, sodiul, zincul și fosforul, dar și în clorofilă, luteină și beta-caroten. Nu uitați că îl puteți consuma și în smoothie-uri dimineața. O mână de spanac alături de o banana și un kiwi vor furniza un boost de energie benefic organismului.

Salata verde

Poate cea mai comună verdeață din acest sezon este salata verde, dar este foarte importantă și nu trebuie neglijată atunci când facem cumpărăturile de legume. Salata verde este bogată în substanțe nutritive precum vitamina A, C, B1, B2, E, K, dar și minerale precum fosfor, cupru, potasiu și fier. O putem consuma cu încredere ca atare în salate sau în orice formă care ne face plăcere.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Cookie Consent with Real Cookie Banner